ZMIĘKCZANIE WODY

Wodę wykazującą do 10° dH powinno się zostawiać przez noc w płaskich pojemnikach, aby się „odstała”. Wodę o dH do około 12° należy przegotować, aby wapń się „wytrącił” (dowodem tego jest powstawanie tzw. kamienia kotłowego w kotłach, a nawet czajni­kach). Wodę, której stopień twardości wynosi 12-15° dH, można zmiękczyć metodą przepuszczania przez torf nieodkwaszony. Nie dysponujemy co prawda wskaźnikami liczbowymi ściśle informują­cymi o stopniu zmniejszenia twardości wody po takim zabiegu, jednak dla „potrzeb domowych” jest on dość skuteczny. Ponadto torf, jako produkt naturalny, jest dla roślin nieszkodliwy. Około kilograma suchego torfu wsypuje się luźno do woreczka z przepusz­czalnego materiału, dobrze zawiązany woreczek zawiesza się w 5-6- iitrowej polewaczce z wodą i pozostawia przez całą noc. Po dwu­krotnym użyciu torf wymienia się na świeży.

Witaj na moim serwisie poświęconym nieruchomościom! Z zawodu jestem architektem, projektowanie to moja pasja. Znajdziesz tutaj wiele artykułów dotyczących projektowania nieruchomości i budownictwa. Zapraszam do czytania i komentowania !